Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ № 1 про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в сільгосппідприємствах Херсонської області станом на 20 січня 2022 року

Дата: 27.01.2022 16:03
Кількість переглядів: 141

Мишоподібні гризуни

 

 

У першій половині січня погодні умови були сприятливими для подальшого розвитку та розселення мишоподібних гризунів. В центральних районах області відмічено незначне збільшення чисельності шкідників. Кількість жилих колоній залишилася на попередньому рівні, а чисельність жилих нір збільшилась. З огляду на сприятливі для розвитку цих шкідників агрокліматичні умови та наявність значної кількості їх у місцях резервацій загроза пошкоджень посівів сільськогосподарських культур залишається істотною, а проведення захисних заходів актуальним. 

Найпоширеніші та найнебезпечніші в нашому регіоні полівки (звичайна і гуртова). Також зустрічаються курганчикова та польова миша. Цим шкідникам характерні різкі коливання чисельності і стрімке заселення посівів, які пов’язані з їхніми біологічними особливостями – здатністю до швидкого розмноження і недостатньою стійкістю температури тіла. Ці особливості чітко між собою пов’язані і коригуються кормовою базою і наявними погодними умовами. Температура тіла гризунів досить різко змінюється в залежності від температури і вологості повітря, швидкості вітру та сонячної активності. Намокання тіла гризуна веде до різкого падіння температури і часто закінчується смертю. Також згубно діє на них і висока температура +35-36°С. Для відновлення температури тіла і підтримки його на оптимальному рівні для нормальної життєдіяльності організму мишоподібних гризунів доводиться споживати велику кількість їжі, особливо калорійної, необхідність в якій зростає в зимовий період. Тож і не дивно, що вони споживають пропорційно в десятки разів більше корму, ніж інші рослиноїдні ссавці.

Потрібно пам’ятати і про високу плодючість гризунів, що дає їм можливість дуже швидко відновити свою чисельність. Наприклад самки сірої полівки приносять за один послід в середньому 5-7, іноді до 12 мишенят, які здатні давати потомство уже через 20-30 діб після народження, а в гуртової - через 50 – 60 днів після народження. Одна самка може давати до 88 особин на рік.

Також мишоподібні гризуни мають здатність до міграції на відстані від 3 до 5 км, віддаючи перевагу полям з добре розвиненим густим травостоєм.

Нагадуємо, якщо на одному гектарі посівів щільність мишоподібних гризунів досягає 3–5 і більше жилих колоній, то необхідно негайно приступити до їх знищення. Для цього застосовують препарати дозволенні для використання в Україні. З біопрепаратів застосовують біологічні родентициди з діючою речовиною Salmonella enteritidis var Іssatchenko (Бактеронцид гель, рідина гелеподібної форми; Бактеронцид, зернова принада, сипуча маса; біопрепарат родентицидної дії Родента БІО (бактороденцид вологий зерновий -супер), зернова принада; мікробіологічний родентицид Бактоцид, сипуча маса; РАТТЕР). Із родентицидів, дозволених для використання в Україні, застосовують препарати на основі діючої речовини – бродіфакум, бромадіолон, флокумафен. Рекомендовані препарати згідно методики застосування закладають в нори з послідуючим їх обов’язковим засипанням. Кожний родентицид використовують відповідно до рекомендацій виробника які слід бездоганно виконувати через високу токсичність цих препаратів.

Фото без опису

Після проведених захисних заходів необхідно обов’язково проводити визначення біологічної ефективності, і в разі збереження чисельності мишоподібних гризунів вище ЕПШ рекомендується проведення повторних обробок. Багаторазове використання принади з одною антикоагулятною діючою речовиною сприяє формуванню у гризунів резистентності, тому потрібно чергувати родентициди.

Для сільгосппідприємств, які знаходяться в межах 40-кілометрової зони Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна НААН України нагадуємо, що Розпорядженням Голови Херсонської обласної державної адміністрації від 15.07.2021 №592 заборонено застосування родентицидів з діючою речовиною бродіфакум (за винятком застосування в закритих приміщеннях).

Поряд з цим, за результатами засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Херсонської обласної державної адміністрації від 30 листопада 2021 року (пункт 1.1 Протоколу №32) заборонено застосування на території в радіусі 40 кілометрів від Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна родентицидів з діючою речовиною бродіфакуму, бромадіолону, флокумафену (за винятком застосування в закритих приміщеннях).

Подальший розвиток мишоподібних гризунів значною мірою визначатимуть погодні умови, зокрема, стабільна температура повітря, тривалий період без снігового покриву, або ж наявність стабільного снігового покриву сприятимуть життєдіяльності гризунів. А стримуючими факторами розвитку гризунів будуть періодичні відлиги, ожеледі й замерзання талої води на полях і в норах.

Систематичне обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та урожаю озимих культур.

Наголошуємо, що до роботи з родентицидами допускаються особи, які мають допуски на право здійснення робіт з пестицидами та агрохімікатами.

Під час проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни і точно виконувати інструкції по застосуванню препаратів.    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора