Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

Легалізація заробітної плати – соціальна захищеність працюючих громадян

Дата: 22.12.2021 08:34
Кількість переглядів: 590

 

         Легалізація заробітної плати залишається найактуальнішим питанням сьогодення.

         Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

         Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати за невелику зарплату, а часом зовсім не декларуючи оплату їхньої праці щоб уникнути зайвих, на їхню думку, витрат. У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не сплачуються податки і внески. В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», більшість людей не замислюється, що свідомо  себе обкрадають.

         Легальна робота це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці,  а також:

- виплата лікарняних у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності та пологах;

- виплата щорічної відпустки з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення;

- виплата втраченого заробітку у зв’язку з втратою працездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

- виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи;

одержання  пенсії за віком, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством.

         Необхідно також пам’ятати, якщо працівник буде оформлений за договором цивільно-правового характеру із заробітною платою менше мінімального розміру, до страхового стажу в такому разі буде зараховано неповний місяць, який обчислюється пропорційно до сплачених страхових внесків від нарахованої заробітної плати. В свою чергу,  низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

         Отже, оформлення на роботу має бути офіційне, а виплата заробітної плати відповідно до законодавства – прозора і відкрита. В іншому випадку, роботодавці позбавляють своїх працівників соціальної захищеності та достойної пенсії в майбутньому, а також сприяють порушенню трудового законодавства.

        

Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора