Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

Додаток 1 до проекту рішення Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Зеленопідської сільської ради територіальної громади Херсонської області (21506000000)

Дата: 20.05.2021 15:40
Кількість переглядів: 152

Додаток 1

до рішення сільської ради від __________ № _____

Елементи податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Особливості справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податку) регулюється статтею 266 Податкового кодексу України.

  1. Платники податку

Платники податку визначені пунктом 266.1 статті 266 Податкового кодексу України.

    1. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.
    2. Визначення платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:
  • якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
  • якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
  • якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
  1. Об’єкт оподаткування

Об’єкт оподаткування визначено пунктом 266.2 статті 266 Податкового кодексу України.

    1. Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
    2. Не підлягають оподаткуванню об'єкти, визначені підпунктом 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України:

Житлова нерухомість визначається непридатною для проживання, в тому числі у зв'язку з аварійним станом, на підставі рішення сільської ради.

  1. База оподаткування

База оподаткування визначена пунктом 266.3 статті 266 Податкового кодексу України.

    1. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
    2. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.
    3. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.
  1. Пільги із сплати податку

Перелік пільг та особливості їх застосування визначено пунктом 266.4 статті 266 Податкового кодексу України.

  1. Ставка податку

Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування, наведені у Додатку 2 цього рішення.

  1. Податковий період

Базовий податковий (звітний) період визначено у відповідності до пункту 266.6 статті 266 Податкового кодексу України та дорівнює календарному року.

  1. Порядок обчислення суми податку

Порядок обчислення суми податку здійснюється у відповідності до норм визначених пунктами 266.7-266.8 статті 266 Податкового кодексу України.

За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів "а"-"г" підпункту 266.7.1 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

    1. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у порядку, встановленому підпунктами 266.7.1-266.7.3, 266.7.5 та пунктом 266.8 статті 266 Податкового кодексу України.
    2. Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового Кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

  1. Порядок сплати податку

Податок сплачується відповідно до пункту 266.9 статті 266 Податкового кодексу України.

    1. Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.
  1. Строки сплати податку

Строки сплати податку визначені пунктом 266.10 статті 266 Податкового кодексу України.

    1. Податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується:
  • фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
  • юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
    1. У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені підпунктом 266.7.2 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом України за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.
    2. Податкове зобов’язання з цього податку може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 статті 102 Податкового кодексу України.

 

 

Секретар ради                                                                   Тетяна ІВАНЮК

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора