Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

4. Приклади досліджень і програм з використанням гендерної складової

Дата: 06.04.2021 13:22
Кількість переглядів: 276

 
  1. Приклади досліджень і програм з використанням гендерної складової

У рамках донорських проектів і програм розроблено подібні посібники, зокрема з впровадження гендерного підходу, інтегрування концепції гендерної рівності в роботу державних структур тощо. Гендерно-орієнтоване бюджетування – інструмент, спрямований на інтеграцію гендерної складової у бюджетний процес. Навесні 2017 року Проект ПРОМІС спільно з Асоціацією міст України провели конкурс на фінансування короткострокових гендерних ініціатив, метою яких є сприяння участі жінок у місцевому економічному розвитку. Фактично, різноманітних методичних рекомендацій і прикладів проектів з використанням гендерного підходу є вже достатньо, аби втілювати подібні практики в аналітичних матеріалах.

Однак, не так багато досліджень, що напряму не стосуються гендерної тематики, але містять гендерну складову, хоча б на рівні кількісного аспекту – дезагрегованих за статтю даних. Прикладом може бути аналіз результатів дослідження «Молодь України-2015», зокрема аналіз соціального розвитку сучасної молоді, механізмів самореалізації, залучення та участі молоді у суспільних процесах та громадському житті тощо, у яких громадську думку охарактеризовано окремо для жінок і чоловіків.

Або у дослідженні з питань міграції та торгівлі людьми в Україні (2017) сфери роботи за кордоном, найбільш бажані країни тощо виокремлено для жінок і чоловіків. Дезагреговані за статтю дані у деяких регіонах подано у дослідженні «Обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні» (2017). Розбивка за статтю також присутня в кабінетному дослідженні становища внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Зазвичай, якщо не має спеціального запиту від донорів на включення гендерної складової в дослідження, цей аспект рідко враховується дослідницькою командою. Натомість варто брати до уваги той факт, що українське суспільство не є однорідним і не може бути представлене загалом «людьми», а все ж, жінками і чоловіками.

Фото без опису

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора