Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

Інтеграція гендерної складової в аналітичніі матеріали

Дата: 05.04.2021 16:04
Кількість переглядів: 310

 
  1. Інтеграція гендерного підходу в проекти й аналітичні матеріали

Ідея забезпечення гендерної рівності у різних сферах суспільного життя відображення у понятті гендерної пріоритезації (чи інтегруванні, тобто, gender mainstreaming), що передбачає (ре)організацію, вдосконалення, формування та оцінку політичних процесів у такий спосіб, щоб учасники та учасниці процесу прийняття політичних рішень використовували гендерний підхід в усіх галузях політики і на всіх етапах. Гендерна пріоритезація – одна із засад гендерної політики ЄС, поряд з так званими спеціальними заходами, які покликані привернути увагу до певних точкових аспектів гендерної нерівності.

Інтегрування гендерної складової в аналітичні матеріали відповідає суті гендерної пріоритезації та стосується втілення гендерного підходу. Зауважу, що використовуються різні синонімічні назви: гендерний підхід, комплексний гендерний підхід, гендерний аналіз, гендерно чутливий аналіз тощо, але суть їх подібна – проявити знання гендерної теорії, розуміння ідеї гендерної рівності та концепції прав людини тощо.

У загальнішому розумінні гендерний підхід – це підхід, що базується на врахуванні різних потреб та ситуацій, в яких опиняються жінки й чоловіки через свої соціальні ролі. Відповідно до визначення ООН, гендерний підхід (або гендерний аналіз) – це результат оцінювання того, які наслідки матиме для жінок і чоловіків здійснення будь-якого запланованого заходу, включаючи впровадження нового законодавства, стратегічної політики та програм в усіх сферах і на всіх рівнях.

Виокремлюють такі механізми реалізації гендерного підходу:

  1. Інформація про гендерні питання (гендерно чутлива або дезагрегована за статтю статистика, так звані «гендерні портрети» населення України та областей, соціологічні дослідження);
  2. Гендерний аналіз (аналіз, що базується на врахуванні гендерних питань – це процес, який дає оцінку впливів різних напрямків політики, програм та законодавства на жінок і чоловіків);
  3. Гендерний паритет в державному управлінні;
  4. Гендерна освіта державних службовців.

Це методологія включення суспільних інтересів і думок різних соціальних груп, врахування критерію розмаїття, вихід за межі усталених стереотипів. Ось наочний приклад врахування думок однієї із соціальних груп – жінок.

Фото без опису

 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора