Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

Про затвердження програми запобігання та ліквідації африканської чуми свиней, високопатогенного грипу птиці та інших заразних хвороб тварин на території Зеленопідської сільської ради ОТГ на 2021 рік.

Дата: 15.02.2021 09:23
Кількість переглядів: 222

                                                             Фото без опису

ЗЕЛЕНОПІДСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

РІШЕННЯ

 VII сесії VIII скликання

__________________________________________________________________

Від 11 лютого 2021 року                    № 192

 

Про  затвердження  програми запобігання та

ліквідації африканської чуми свиней,

високопатогенного грипу птиці  та

інших заразних хвороб тварин  на території

Зеленопідської сільської ради ОТГ на 2021 рік.

 

              З метою забезпечення епізоотичного благополуччя, охорона території Зеленопідської громади від занесення з інших держав або регіонів України збудників хвороб тварин, які є спільними для людей та тварин, проведення діагностичних досліджень, щеплень і лікувально-профілактичних заходів по профілактиці заразних хвороб тварин,  проведення ветеринарно-санітарних робіт та здійснення  заходів з локалізації та ліквідації інфекційних хвороб тварин у виявлених неблагополучних пунктах являється  однією з задач сільської ради, керуючись статтею 42,  пунктом  22 статті  26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сесія сільської ради  

 

В И Р І Ш И Л А :

 

  1. Затвердити  програму запобігання та ліквідації африканської чуми свиней, високопатогенного грипу птиці  та інших заразних хвороб тварин  на території Зеленопідської сільської ради територіальної громади Херсонської облсті на 2021 рік  / програма додається /.

 

  1. Контроль за виконанням цього  рішення покласти на  постійні комісії       

сільської ради.

 

    Сільський голова                                         Олена ПЕЛЕШОК

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                               Рішенням VII сесії сільської ради VIII

                                                         скликання від 11.02.2021 № 192

 

 

ПРОГРАМА

запобігання та ліквідації африканської чуми свиней, високопатогенного грипу птиці  та інших заразних хвороб тварин  на території

Зеленопідської сільської ради територіальної

громади Херсонської області на 2021 рік

 

І. Загальні положення

Програма розроблена згідно з Законом України «Про державні цільові програми», Бюджетним кодексом України,  постановою КМУ №478 від 15.08.1992 (зі змінами), Закону України «Про ветеринарну медицину», протокольні рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації № 2 від 30.01.2017 р. та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Каховській районній державній адміністрації, Інструкцією щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженою наказом Міністерства  аграрної політики та продовольства України 07.03.2017 № 111, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300, Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 № 547, зареєстрованою, в Міністерстві юстиції України 08.11.2011 р. з  № 1277/20015, Інструкцією Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин затвердженою Головним управлінням ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України 15.03.1994  №5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 31.03.1994 за № 54/263.                                                                                                      

 

ІІ. Проблема, для розв’язання якої розроблена Програма

 

Протягом 2017 - 2019 років епізоотична ситуація щодо африканської чуми у свиней, високопатогенного грипу птиці та сказу тварин в Україні та Херсонській області залишається складною, з тенденцією до погіршення.

Щорічно реєструються випадки сказу серед домашніх та диких тварин на території Каховського району. У 2019 році сказ лисиці в с. Архангельська Слобода, сказ ВРХ в с. Чорнянка.

Напружена епізоотична та ветеринарно-санітарна ситуація пов’язана також з комплексом соціально-економічних чинників та недостатнім рівнем дотримання суб’єктами господарювання і громадянами-власниками тварин правил утримання тварин та ветеринарно-санітарних вимог, встановлених  законодавством. Таким чином, забезпечення здійснення протиепізоотичних заходів та ветеринарного благополуччя громади потребує державної підтримки, тісної співпраці місцевих органів виконавчої влади і державної служби  ветеринарної медицини та достатнього фінансування.

 

ІІІ. Мета Програми

Основною метою Програми є забезпечення епізоотичного благополуччя, охорона території громади від занесення збудників інфекційних хвороб тварин з території інших регіонів або карантинних зон, отримання якісної і безпечної сировини та продукції тваринного походження, проведення ветеринарно-санітарних заходів із профілактики інфекційних хвороб тварин та здійснення заходів з ліквідації інфекційних хвороб тварин у виявлених неблагополучних пунктах.

 

IV. Основні заходи і завдання Програми

  • охорона,  недопущення занесення на територію громади та поширення заразних хвороб тварин, особливо спільних для людей і тварин;
  • охорона навколишнього природного середовища та забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя громади;
  • забезпечення проведення комплексу заходів з діагностики, профілактики заразних хвороб тварин передбачених річним планом протиепізоотичних заходів та планами оздоровчих заходів;
  • забезпечення районних служб, які приймають участь у профілактиці та ліквідації інфекційних захворювань, необхідними для роботи ветеринарними засобами, матеріально-технічним спеціалізованим обладнанням і транспортом, тощо;
  • висвітлення епізоотичного стану, підготовка та поширення серед населення листівок, плакатів, буклетів, розміщення інформаційно- просвітницьких матеріалів на актуальні ветеринарні теми в місцевих засобах масової інформації.

 

V. Очікувані результати, ефективність Програми

 

Реалізація Програми сприятиме забезпеченню стабільної епізоотичної ситуації на території громади, ефективному та своєчасному проведенню комплексу заходів з профілактики та ліквідації заразних хвороб тварин та птиці передбачених діючими Інструкціями щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, грипу птиці, сказу тварин та інших особливо небезпечних захворювань.

Дасть змогу забезпечити своєчасне та рівномірне бюджетне фінансування протягом року, а відповідно своєчасне та повне постачання ветеринарних та  матеріальних засобів на протиепізоотичні заходи.

VІ. Забезпечення виконання Програми

Забезпечення виконання Програми здійснюють фахівці відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації, місцеві органи влади, районна ветеринарна служба та власники тварин господарств всіх форм власності.

 

VІІ. Фінансове забезпечення Програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, та інших джерел фінансування не заборонених чинним законодавством, згідно додатків 1, 2, 3.

 

Сільський голова                                      Олена ПЕЛЕШОК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора