Зеленопідська сільська рада
територіальної громади Херсонської області

Як зберегти урожай від вогню

Дата: 24.05.2019 15:26
Кількість переглядів: 322

Незабаром жнива. Щоб захистити вирощений урожай від пожеж, треба завчасно намітити запобіжні заходи, підготувати все необхідне для гасіння вогню, якщо він виникає.

Кожному учаснику збиральної кампанії належить добре знати правила поведінки в полі, з точки зору пожежної безпеки, необачність чи легковажність механізатора або шофера, непідготовленість техніки можуть звести нанівець працю багатьох людей, завдати збитків господарству. Кинутий недопалок цигарки чи непогашений сірник, іскринка, що вилетіла з вихлопної труби машини можуть стати причиною виникнення вогню. Вже зараз керівники господарств повинні призначити конкретних осіб, що мають відповідати за протипожежну підготовку збиральних агрегатів, організацію вивчення пожежно-технічного мінімуму, проведення інструктажів по дотриманню правил пожежної безпеки на полях. Повинен бути схематичний план захисту врожаїв із зазначенням смуги прокосів, обкосів, місць розміщення зернотоків, польових таборів, скиртування грубих кормів, маршрутів об’їждчиків, місць встановлення дорожних знаків і попереджувальних написів, місць розміщення тракторів з плугами тощо. Слід перекрити тимчасові шляхи і стежки.

Інструктаж про техніку безпеки на жнивному полі повинні пройти всі учасники хлібозбирання: бригадири, агрономи, механіки, завідуючі зернотоками, комбайнери та їх помічники, робітники, службовці, трактористи і шофери, скиртувальники та інші особи, які залучатимуться до роботи. Біля масивів потрібно встановити знаки або таблички з написами про заборону паління, застосування відкритого вогню. Поля слід обкосити, оборати смугою, ширина якої має бути не менше 4-х метрів, а також розкоси шириною не менше 8 метрів.

У період збирання врожаю у безпосередній близькості від жнивного поля слід наготові тримати трактор з плугом на випадок пожежі. Забороняється спалювати стерню і післяжнивні залишки, розкладати багаття на полях та поблизу них. Вчасно очищувати деталі і вузли машин від пилу і соломи. Заправку пальним, ремонт і стоянку збиральних машин та агрегатів необхідно робити поза хлібними масивами.

Запобігти пожежам можна лише спільними зусиллями усіх зацікавлених сторін.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора